Katarakta - Bolesti Oka

Bolesti Oka

Oko, najsloženiji, najdelikatniji ljudski organ

Kada je u pitanju uspostavljanje dijagnoze i tretman lečenja bolesti oka, pacijenti treba da imaju na umu da je najpouzdanije obratiti se lekarima i specijalistima u toj oblasti, ali je i podjednako primarno da se pacijenti i sami informišu o potencijalnim stanjima i uopštenoj problematici specifičnih bolesti oka.

Ljudsko oko je delikatan organ koji svetlost pretvara u nervne impulse, i tako nam omogućava vid, percepciju, osećaj za dubinu i trodimenzionalnu perspektivu, vidno polje od 200° kao i mogućnost da razlikujemo preko deset miliona nijansi boja.

Staklasto telo loptastog oblika je obavijeno beonjačom i ima ispupčenje u prednjem delu: oko funkcioniše poput najprefinjenije kamere ili fotoaparata. Svetlost ulazi kroz rožnjaču - providni, ispupčeni deo sferične očne jabučice koji možemo uporediti sa staklom fotoaparata, dok količinu svetla koje prodire u oko kontroliše zenica – otvor koji se širi i skuplja, i funkcioniše poput zatvarača na fotoaparatu. Zenica je crna, jer se otvara ka tamnom, unutrašnjem delu oka.

Neposredno iza otvora zenice, nalazi se sočivo oka koje prelama svetlost, fokusira ga i projektuje sliku na mrežnjaču, poluprovidnu membranu razapetu po unutrašnjoj strani očne jabučice. Fotosenzitivne ćelije membrane reaguju na svetlost poput filma fotoaparata, i hemijska reakcija koju svetlost izaziva šalje nadražaj putem očnog živca, pravo u centar za vid u mozgu.

Deo mrežnjače odgovoran za oštrinu vida zove se žuta mrlja – to je srednji deo mrežnjače gde su nervne ćelije najgušće raspoređene.

Za oko se često govori da je najsloženiji, najdelikatniji ljudski organ, i kao takav, tretman očiju zahteva vrhunsku ekspertizu, znanje, veštinu, predanost i profesionalnost.

TOP