Uzrok katarakte

Zamućenje sočiva otežava prolaz svetlosti i onemogućava stvaranje jasne slike na mrežnjači, kako katarakta napreduje (sazreva) vid slabi sve do momenta dok ne preostane samo raspoznavanje svetla.

Uloga sočiva je da fokusira svetlost koja dolazi iz spoljašnje sredine na mrežnjaču kao i da omogući gledanje predmeta na blizinu i daljinu. Sočivo se sastoji od vode i proteina.

Tačan uzrok nastanka katarakte još uvek nije poznat. Najverovatnije se radi o poremećaju određenih metaboličkih procesa u toku starenja koji dovode do promena u strukturi proteina i povećanja sadržaja vode i do postepenog zamućenja sočiva.

Kod neki osoba progresija zamućenja je postepena tokom više godina, dok kod drugih dolazi do ubrzane progresije zamućenja (nekoliko meseci).

Ko oboljeva?

Katarakta se može javiti u bilo kom životnom dobu, ali se najčešće javlja kod starijih osoba. U retkim slučajevima se može javiti i kod mlađih osoba pa čak i odmah po rođenju i tada se naziva urođena ili kongenitalna katarakta.

Iako je tačan uzrok nastanka nepoznat, postoje stanja koja doprinose razvoju:

Simptomi i znaci

Najčešći znaci katarakte su slabljenje vida (kao da su vam zaprljane naočare).Takođe se mogu javiti smetnje pri jakom osvetljenju (sunce, farovi automobila) kao i pojava da je vid bolji u sumrak nego pri jakom suncu. Može se javiti promena u intenzitetu i jačini boja kao i pojava duplih slika na jednom oku.

Katarakta je retko praćena nekim drugim simptomima od strane oka (crvenilo, bol, suzenje…) ali se oni mogu javiti kod specifičnih slučajeva.

Lečenje

U Beogradskom Oftalmološkom Centru operacija katarakte se izvodi metodom fakoemulzifikacije, odnosno primenom ultrazvuka uz mikroincizionu tehniku (tehnika malog reza) pomoću najsavremenijih aparata.

Nakon uklanjanja prirodnog zamućenog sočiva naša bolnica raspolaže velikim izborom sočiva koja su odgovarajuća za Vaše oko. Ova sočiva imaju funkciju istu kao i prirodno sočivo i biokompatibilna su. Beogradski oftalmološki centar obezbeđuje za svoje pacijente najsavremenija i najnaprednija multifokalna i EDOF intraokularna sočiva.