Kako se manifestuje?

Najčešće se javljaju u periodu između 50. i 75. godine života. Njihov sastav moze biti različit (kalcijum, lipidi, pigment) i kod većine pacijenata ne stvaraju funkcionalne smetnje i ne zahtevaju lečenje.

Kod određenog broja ljudi prisutne su u velikom broju, gustom rasporedu i zahtevaju hirurško ili lasersko lečenje.

Ukoliko se mušice jave iznenada u vidu velikog roja pacijentu savetujemo da se hitno javi na pregled kod oftalmologa jer pri takvoj manifestaciji, zamućenja mogu biti znak daleko ozbiljnijeg patološkog stanja. Savremena oftalmologija nema načina da preventira pojavu mušica.

Svi ponekad primećujemo pojavu pojedinačnih mušica koje nam lete ispred jednog ili oba oka, a naročito kada smo usmerili pogled na svetlu belu površinu (beo zid). One predstavljaju zamućenja u staklastom telu (providnoj želatinoznoj supstanci koja se nalazi iza sočiva, a ispred mrežnjače). “Mušice” mogu biti različitog oblika:

  • tačkice
  • končići
  • mrlje
  • paučinaste formacije

Proces fiziološke neuroadaptacije nam u najvećem broju slučajeva, pomaže da u potpunosti ignorišemo njihovo postojanje i time ih praktično i ne primećujemo. Retki su slučajevi kada pojava pojedinačnih, retkih zamućenja zaista funkcionalno ometa vid.

Lečenje

U većini slučajeva lečenje nije potrebno i zahvaljujući neuroadaptaciji kao i njihovom pomeranju iz optičke osovine živimo sa njima, a da nam ne predstavljaju skoro nikakvu smetnju. Kod malog broja ljudi, kod kojih su zamućenja zaista mnogobrojna i u gustoj formaciji ili su pojedinačna ali baš nezgodno pozicionirana na vidnoj osovini, izazivaju značajnije funkcionalne smetnje i zahtevaju lečenje.

Ukoliko se prepoznajete u nekoj od gore navedenih kategorija pacijenata, javite se specijalistima Beogradskog Oftalmološkog Centra koji će Vas na savremen i profesionalan način upoznati sa svim mogućnostima i neophodnošću eventualnog lečenja.