Sindrom Suvog oka

Uzroci suvog oka
Šta je suvo oko?  Sindrom suvog oka je hronično stanje u kome ili nema dovoljno suza ili su suze neodgovarajućeg kvaliteta. Ukoliko se pravovremeno ne leči može dovesti i do drugih, težih oboljenja oka (oštećenje rožnjače, upalni procesi i ožiljavanje), kao i do posledičnog pada vidne oštrine. Ovaj sindrom utiče na kvalitet života na taj

Senilna degeneracija žute mrlje

Žute mrlje - Bolesti Oka
Senilna degeneracija žute mrlje je oboljenje oka koje dovodi do postepenog gubitka centralnog vida koji je bitan za stvaranje jasne slike neposredno ispred nas.

Leteće mušice, paučina, končići (mouches volantes)

Leteće mušice - Bolesti Oka
“Leteće mušice“ su degenerativne promene u staklastom telu koje se mogu pojaviti u bilo kom starosnom dobu, ali najčešće u period između 50. i 75. godine života.

Dijabetična retinopatija

Bolesti Oka
Glavne komplikacije šećerne bolesti na oku nastaju zbog poremećaja mikrocirkulacije. Kao posledica oštećenja malih krvnih sudova u oku dolazi do pojave mikro-okluzija i posledičnog curenja iz krvnih sudova, kao i do pojave krvarenja na očnom dnu.

Halacion

Halacion - Bolesti Oka
U narodu poznati kao čmičak, predstavlja često oboljenje koje nastaje kao posledica hronične upale rubova kapaka (blefaritisa). U rubovima kapka smešten je jedan red lojnih žlezda koje izlučuju lipidnu komponentu suznog filma.

Katarakta

Katarakta - Bolesti Oka
Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog sočiva koje dovodi do smanjenja vidne oštrine. Katarakta je jedan je od najčešćih uzroka slepila u svetu i javlja se obično na oba oka, prvo na jednom pa kasnije i na drugom. Pretpostavlja se da u Srbiji svake godine kataraktu dobije više desetina hiljada ljudi.

Glaukom

Glaukom- Bolesti Oka
Glaukom je oboljenje oka koje nastaje kada su odvodni kanali zapušeni, kada je povećano stvaranje ili otežano oticanje očne vodice, što dovodi do prevelike koncentracije tečnosti u oku. Nagomilavanjem tečnosti u oku, stvara se povišen očni pritisak, što uvek dovodi do nepovratnog oštećenja vidnog živca i gubitka vida.