Šta je ljudsko oko?

Ljudsko oko je delikatan organ

Oko svetlost pretvara u nervne impulse, i tako nam omogućava vid, percepciju, osećaj za dubinu i trodimenzionalnu perspektivu, vidno polje od 200° kao i mogućnost da razlikujemo preko deset miliona nijansi boja.

Staklasto telo loptastog oblika je obavijeno beonjačom i ima ispupčenje u prednjem delu: oko funkcioniše poput najprefinjenije kamere ili fotoaparata. Svetlost ulazi kroz rožnjaču – providni, ispupčeni deo sferične očne jabučice koji možemo uporediti sa staklom fotoaparata, dok količinu svetla koje prodire u oko kontroliše zenica – otvor koji se širi i skuplja, i funkcioniše poput zatvarača na fotoaparatu. Zenica je crna, jer se otvara ka tamnom, unutrašnjem delu oka.

Građa oka

Neposredno iza otvora zenice, nalazi se sočivo oka koje prelama svetlost, fokusira ga i projektuje sliku na mrežnjaču, poluprovidnu membranu razapetu po unutrašnjoj strani očne jabučice. Fotosenzitivne ćelije membrane reaguju na svetlost poput filma fotoaparata, i hemijska reakcija koju svetlost izaziva šalje nadražaj putem očnog živca, pravo u centar za vid u mozgu.

Deo mrežnjače odgovoran za oštrinu vida zove se žuta mrlja – to je srednji deo mrežnjače gde su nervne ćelije najgušće raspoređene.

Za oko se često govori da je najsloženiji, najdelikatniji ljudski organ,
i kao takav, tretman očiju zahteva vrhunsku ekspertizu, znanje, veštinu, predanost i profesionalnost.

Bolesti oka su: