Kako nastaje halacion?

U rubovima kapka smešten je jedan red lojnih žlezda koje izlučuju lipidnu komponentu suznog filma. Povremeno dolazi do opstrukcije izvodnih kanala ovih žlezda (zbog blefaritisa) što može dovesti do pojave hordeoluma i halaciona.

Ukoliko dođe samo do blokade izvodnog kanala žlezde nastaju hordeolum i halacion, ukoliko pored opstrukcije postoji i udružena stafilokokna infekcija radi se o unutrašnjem horedolumu, ili spoljašnjem hordeolumu ako je zahvaćen folikul trepavice, koji se manifestuju kuglicom različite veličine ispod kože kapka.

Lečenje

Zasniva se na primeni antibiotskih kapi i suvih toplih obloga. U nekim slučajevima je neophodna injekcija steroida u leziju pa čak i sistemska primena tetraciklina. Često nakon završetka lečenja i smirivanja upalnog procesa postoji potreba za hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji i uklanjanjem ostataka granuloma.

U slučaju da je hirurška intervencija neophodna, u Beogradskom Oftalmološkom Centru ćete naći stručnjake koji će se brzo i efikasno pobrinuti za ovaj problem.