Više o glaukomu?

Ovo oboljenje predstavlja prvi uzrok preventibilnog slepila što ukazuje na veliki značaj ranog otkrivanja glaukoma, ali i adekvatnog lečenja u prevenciji teških posledica do kojih dovodi ova bolest.

U kasnijim fazama bolesti, ukoliko se ne počne sa lečenjem na vreme ili se neadekvatno leči, dolazi do oštećenja centralnog vida sa očuvanjem perifernog ostrvca, a neretko i do potpunog, nepovratnog gubitka vidne oštrine.

Ko oboljeva?

Najčešće se javlja kod osoba posle 45. godine života, ali u slučaju postojanja drugih faktora rizika neretko se javlja i ranije.

Preventiva

Kao i za sva oboljenja najbitnija je prevencija. Zato se savetuje da se prilikom propisivanja prvih naočara za čitanje uradi kompletan oftalmološki pregled sa merenjem očnog pritiska i procenom očnog nerva, a ukoliko je potrebno i dopunska dijagnostika.

Lečenje

Za sada je lečenje glaukoma usmereno na snižavanje očnog pritiska, a to se može postići kapima, koja i dalje predstavlja savremeni vid terapije kod najvećeg broja pacijenata. U određenim slučajevima, lečenje može da se započne laserskom intervencijom, a ukoliko to nije dovoljno i ne postiže se dovoljno sniženje očnog pritiska, radi se klasična operacija glaukoma.

oftalmoloski pregled

Sve ove procedure su vam na raspolaganju u Beogradskom Oftalmološkom Centru, a izvodi ih osoblje sa višegodišnjim iskustvom u lečenju glaukoma ovim metodama.

Zakažite vaš pregled kod specijalista Beogradskog Oftamološkog Centra.

Dođite da vidite!