Profesor dr Đorđe Kontić

Prof. dr Đorđe Kontić je specijalista oftalmologije, ekspert sa ogromnim iskustvom u oblasti glaukoma.

Pančevac rođenjem, iz oblasti glaukoma je magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali je svoje stručno i naučno obrazovanje dopunio i proširio u više boravaka na najpoznatijim svetskim klinikama: Očnoj klinici u Vircburgu, institutu za oftamologiju u Moskvi, „Moorfields eye hospital“ klinici u Londonu.

Iskustvo

Kao dugogodišnji načelnik Odeljenja za glaukom Očne klinike KCS u Beogradu, ali i kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu Beogradu, dao je veliki doprinos razvoju glaukomatologije kod nas. Posebno je omogućio uvođenje novih metoda u lečenje i dijagnostiku ove bolesti, kao što su komjuterizovana perimetrija, imidžing tehnike (HRT i dr.) ispitivanja strukture i funkcije očnog živca kod glaukoma.

Svoje stručno i naučno interesovanje je usmerio i na oblast traumatologije oka, tako da je više godina bio šef Odeljenja za traumu oka Očne klinike KCS.

Naučni rad

Sagledavajući važnost edukacije kadrova iz oblasti glaukoma daje veliki doprinos kao prvi predsednik podudruženja za glaukom Udruženja oftalmologa SCG. Ima preko 170 do sada objavljenih radova i veći broj poglavlja u udžbenicima.

Prof. dr Đorđe Kontić je jedan od pisaca kapitalne monografije iz oblasti glaukoma, zajedno sa prof. dr D. Cvetkovićem i prof. dr P. Hentovom Senćanić. Monografija „Glaukom-dijagnostika i terapija“ predstavlja udžbenik za lekare na specijalizaciji, kao i za postdiplomske studije iz oftalmologije. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada autora u oblasti glaukoma i predstavlja prvu ovakvu publikaciju iz ove oblasti kod nas. Autori knjige su kao priznanje za svoj rad dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda.

Član je:

  • Udruženja glaukomatologa Srbije,
  • Nemačkog oftalmološkog udruženja,
  • Evropskog udruženja za glaukom;
  • Bio je predstavnik Jugoslavije u IFOS-u (Internacionalno udruženje nacionalnih oftalmoloških asocijacija),
  • predsednik Oftalmološke sekcije SLD.

Takođe je učestvovao u osnivanju Udruženja kontaktologa oftalmologa Srbije, gde je sada predsednik Naučnog odbora.

Svojom ekspertizom i višedecenijskim iskustvom, znanjem i veštinom, profesor dr Kontić je predstavnik “stare škole” i stub specijalne očne klinike “Beogradski oftalmološki centar”.